Brabantse Schone: de nieuwe ambachtelijke kaas van de Duinboeren

Brabantse Schone: de nieuwe ambachtelijke kaas van de Duinboeren

De Duinboeren zijn een groep trotse boeren uit de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen. Zij hebben de handen ineen geslagen en maken samen regionale en onderscheidende kaas van de beste melk uit eigen stal. Hun nieuwste aanwinst is Brabantse Schone. Deze kaas heeft een unieke smaak die te danken is aan de bijzonder calciumrijke grond waarop de koeien grazen, wat resulteert in een kaas met een bijzonder volle en krachtige smaak.

De Brabantse Schone is een harde kaas die gemaakt is van rauwe melk. De kaas wordt gemaakt door de melk te koelen en te laten rijpen in speciale koelcellen. Tijdens het rijpingsproces krijgt de kaas zijn kenmerkende smaak en structuur. De kaas heeft een donkergouden kleur en een volle, krachtige smaak.

De Duinboeren zijn zich bewust van hun impact op het milieu. Ze werken daarom met respect voor natuur en dieren. De koeien lopen in de wei met kruidenrijk gras. Het veevoer is deels zelf verbouwd en divers samengesteld zoals met veldbonen, tarwe en voederbieten. Door het gebruik van zonnepanelen en het verminderen van watergebruik zijn de Duinboeren eveneens bezig met het verduurzamen van hun agrarisch bedrijf.

Kees en Flip van Tilborgh in de winkel in Sprang-Capelle met beiden een kaaswiel van de Duinboeren.

De Brabantse Schone is een kaas die het beste tot zijn recht komt als hij op kamertemperatuur wordt geserveerd. Je kunt de kaas bijvoorbeeld serveren op een kaasplankje met een heerlijk glas wijn of bier. De kaas is ook heerlijk op een broodje of als basis voor kaasfondue.

Al met al is de Brabantse Schone een kaas die je een keer geproefd moet hebben. De unieke smaak en de verantwoorde manier waarop de kaas wordt gemaakt, maken het tot een kaas om trots op te zijn. Kom langs bij VIVO-Lekkernijen, vraag naar de kaas van de Duinboeren en proef!

Lees meer over de kazen van de Duinboeren op hun website.