Brabantse Schone: de nieuwe ambachtelijke kaas van de Duinboeren

december 29, 2022

Brabantse Schone: de nieuwe ambachtelijke kaas van de Duinboeren

december 29, 2022

De Duinboeren zijn een groep boeren uit Brabant die zich hebben gespecialiseerd in het maken van kaas. Hun nieuwste aanwinst is de Brabantse Schone, een kaas die gemaakt is van de melk van koeien die graasden op de duinen in de omgeving. Deze kaas heeft een unieke smaak die te danken is aan de bijzondere samenstelling van de grond waarop de koeien grazen, wat resulteert in een melk met een bijzondere smaak en geur.

De Brabantse Schone is een harde kaas die gemaakt is van rauwe melk. De kaas wordt gemaakt door de melk te koelen en te laten rijpen in speciale koelcellen. Tijdens het rijpingsproces krijgt de kaas zijn kenmerkende smaak en structuur. De kaas heeft een donkergouden kleur en een harde, pittige smaak.

De Duinboeren zijn trots op hun Brabantse Schone en zetten de kaas dan ook graag in de spotlight. Ze organiseren regelmatig kaasproeverijen waarbij bezoekers kennis kunnen maken met de Brabantse Schone en andere kazen die de Duinboeren maken.

De Brabantse Schone is een kaas die het beste tot zijn recht komt als hij op kamertemperatuur wordt geserveerd. Je kunt de kaas bijvoorbeeld serveren op een kaasplankje samen met een glas wijn of bier. De kaas is ook geschikt om te gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld als ingredient in een salade of op een pizza.

De Duinboeren zijn een groep boeren die zich bewust zijn van hun impact op het milieu. Ze werken daarom met respect voor de natuur en de dieren die ze houden. Zo worden de koeien die de melk voor de Brabantse Schone produceren, goed verzorgd en krijgen ze voer van hoge kwaliteit. De boeren zijn ook bezig met het verduurzamen van hun bedrijf, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en het verminderen van hun waterverbruik.

Al met al is de Brabantse Schone een kaas die je een keer geproefd moet hebben. De unieke smaak en de verantwoorde manier waarop de kaas wordt gemaakt, maken het tot een kaas om trots op te zijn. Als je de kans krijgt, neem dan zeker een kijkje op de boerderij van de Duinboeren en proef!